Всеки втори човек в Германия споделя ислямофобски възгледи. Това е заключението

...
Всеки втори човек в Германия споделя ислямофобски възгледи. Това е заключението
Коментари Харесай

Изследване: всеки втори в Германия мисли ислямофобски

Всеки втори човек в Германия споделя ислямофобски възгледи. Това е заключението на отчет на Независимата експертна група по ислямофобията (UEM). След расисткото нахлуване в Ханау през 2020 година тогавашният федерален министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС) поръча изследването и назначи деветчленния експертен съвет.

Изследването се концентрира върху три въпроса: Какво тъкмо съставлява ислямофобията? Как въздейства тя върху разнообразни сфери на живота и всекидневието? Какво би трябвало да се направи, с цел да се противодейства на враждебността към мюсюлманите в Германия? Деветимата създатели разказват обстановката в границите на повече от 400 страници въз основата на научни проучвания, полицейски статистики за престъпността и документирани случаи на неприязън от антидискриминационни организации, консултантски центрове и неправителствени организации.

Дискриминация, стигаща и до принуждение

Експертната група дефинира ислямофобията като " приписването на мюсюлманите на цялостни и до голяма степен устойчиви характерности, свързани с назадничавост и чувство опасност, а по този начин също и на хората, които биват възприемани като такива ". По този метод се конструира " умишлено или неумишлено чуждост или даже неприязън ". Това води до многопластови процеси на обществено изключване и дискриминация, които могат да ескалират даже до прояви на принуждение. 

През 2017 г.  в полицейската статистика в Германия за пръв път категорично бяха регистрирани и закононарушения с ислямофобски темперамент. Тогава са регистрирани 1075 случая на обиди, подбудителство към ненавист и закани, разваляне на персонална собственост и опасни телесни повреди. Оттогава насам броят на тези случаи се колебае сред 700 и над 1000 годишно. По-голямата част от тях биват класифицирани като закононарушения, които имат дясноекстремистки претекстове.

Забрадката като сборен знак на отрицанието

Враждебността към мюсюлманите не стартира с нападенията против джамии, показва Аня Миделбек-Варик, професор в Университета " Гьоте " във Франкфурт на Майн и член на Независимата експертна група по ислямофобията. " Това е систематичен и повсеместен обществен проблем ", споделя тя.

Твърди се, че мюсюлманите не имат способността да се интегрират и са склонни умишлено да се дистанцират и да заобикалят контакти с хора от други вероизповедания. Мюсюлманките, носещи кърпа, споделят, че биват възприемани като лишени от самоопределяне и че постоянно са нападани на публични места. А мъжете мюсюлмани са упреквани, че имат афинитет към насилието, екстремизма и патриархалните полезности.

Особено проблематично е отъждествяването на мюсюлманската богобоязливост с фундаментализма. То върви ръка за ръка с всеобщото отменяне на мюсюлманските религиозни изразни средства. В обществото има подготвеност да се упорства за ограничение на фундаменталното право на религиозна независимост за мюсюлманите и да им се отхвърля равноправно присъединяване.

Политически дефицити

Проучването преглежда и немските политически партии. В Бундестага участва дясната " Алтернатива за Германия " (АзГ), известна " с демонстративна антимюсюлманска стратегия ", показва отчетът. ХДС/ХСС демонстрират " скрита неприязън към мюсюлманите ", пишат още създателите. Ислямът поредно не се признава като част от немската нация и просвета. Докладът твърди още, че всички останали партии са непоследователни в битката си с институционалния расизъм. Изключение от това предписание е " Левицата ".

Вътрешната министърка Нанси Фейзър на конференцията за исляма в Германия през 2022 годинаСнимка: Wolfgang Kumm/dpa/picture alliance

Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър счита за доста значимо да бъде сензибилизирано обществото за деянията на дискриминация. Мнозинството от към 5,5 милиона мюсюлмани в страната са немски жители. " Така че, когато приказваме за мюсюлмани или ислямофобия, не би трябвало да забравяме, че това не е нереална група, а визира съответни наши сътрудници, съседи, съученици и другари ", предизвестява Фейзър.

Многобройни рекомендации

Всички хора в Германия би трябвало да имат идентични благоприятни условия и права, приканва още вътрешната министърка. " Животът на мюсюлманите е част от Германия, несъмнено. " Задачата сега е " съществено да се обърне внимание на рекомендациите в отчета и да се подхващат решителни дейности против враждебността към мюсюлманите ".

Ден на отворените джамии: от над 20 години на 3 октомври джамиите в Германия отварят порти за хора и от други религииСнимка: Fabien Sommer/dpa/picture alliance

Експертите са подготвили доста рекомендации. На първо място всички хора и организации в страната, които не са непосредствено дискриминирани, следва да демонстрират взаимност. Предлага се и назначението на федерален комисар за битка с враждебността против мюсюлманите, както и привикване на експертен съвет. Освен това би трябвало да се основат разширени центровете за подаване на тъжби, сигнали и документиране на съответните случаи.

Преразглеждане на учебниците

Федералното държавно управление, също така, следва да създаде тактика, насърчаваща присъединяване на хора " с белези на мюсюлманска еднаквост " във всички държавни институции, упорстват специалистите. Учителите, възпитателите и полицейските чиновници, чиновниците в правосъдната система, администрациите, медийните компании и културните институции би трябвало да минат през в допълнение образование.

Специалистите считат, че в учебните заведения би трябвало да се учи смисъла на битката против враждебността към мюсюлманите. Чуват се и апели за " преразглеждане на образователните стратегии и учебниците по всички предмети ", с цел да се премахне антимюсюлманското наличие в тях.

Още по тематиката вижте тук:

Забрадените деца на Германия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР